subscribe: Posts | Comments | Email

Ce trebuie sa faca orice crestin zilnic pentru mantuire ?

55 comments
Ce trebuie sa faca orice crestin zilnic pentru mantuire ?

Primul lucru: Dimineaţa cînd te scoli, trebuie să te speli pe ochi.
Al doilea: Faci trei închinăciuni zicînd: “Prea Sfîntă Treime, Dumnezeul nostru, slavă Ţie”, “Prea Sfîntă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă!”.
Al treilea lucru: Rugăciune cît timp poţi: 1 minut, 1 oră.
Al patrulea lucru: Masa, după mîncare rugăciunea de mulţumire.
Al cincilea: La servici sau la scoală sau alte probleme, de la orele 7-15, şi în timpul lucrului, rugăciunea scurtă: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă pe mine, păcătosul !” cît de des. Cine trece pe lîngă Biserică se închină, iar de ai timp mergi şi faci o rugăciune, aprinzi o lumînare, cînd vii de la servici, la fel.

La orele 16 masa cu rugăciune înainte şi după mîncare, odihnă un ceas sau alt lucru de nu eşti obosit. Pe la orele 22 înainte de culcare, rugăciune: Acatiste, Paraclise şi culcarea.

Duminica dimineaţa la orele 7 rugăciune, la orele 10 la Biserică la Sfînta Liturghie, apoi după ce iei anafora, vii acasă mănînci, te odihnesti puţin, citeşti cărţi religioase, la orele 17 la Vecernie la Biserică la catehizaţie, unde se fac şi cîntări, iar la orele 20 acasă masa, rugăciune, culcare.

Cele 4 posturi se posteste tot anul, Miercurea şi Vinerea, şi Spovedanie şi Impărtăşanie în aceste posturi.

La diverse nevoi omeneşti se fac urmatoarele slujbe: Cea mai puternică slujbă, la orice nevoie omenească, este Sfînta Liturghie, cu scoaterea de părticele din prescura la Proscomidie.

Pentru cei ce sunt certaţi şi nu vor să se împace, se face Acatistul Sfîntului Fanurie cu post.

Pentru căsătorie, necaz, boală, deznădejde se face urmatoarea rînduială:
1. Se spovedeşte din copilărie pînă la zi cel bolnav, după ce a postit timp de 5 zile;
2. Împărtăşanie, de nu este oprit de canoane;
3. Miercuri şi Vineri mîncare odată în zi, de post, după orele 16;
4. 40 de Sfinte Liturghii, cu scoaterea de părticele de la Proscomidie pentru cel în cauză;
5. Citirea Psaltirii timp de 40 de zile;
6. La Miezul nopţii, de 33 de ori “Tatăl nostru”, după fiecare cîte o metanie;
7. Dimineaţa Acatistul Maicii Domnului, iar seara, Paraclisul Maicii Domnului;
8. Rugăciunea continuă: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul !”;
9. Taina Sfîntului Maslu cu 3 sau 7 Preoţi.
Rînduiala acesta se face timp de 40 de zile, atît de cel în cauză, cît şi de cei din casă şi toate neamurile, dînd milostenie la săraci după putere.

Pentru Bolnavi psihici şi alte boli greu de vindecat se face aşa:
1. 5 zile de post, Spovedanie generală, Sfînta Împărtăşanie;
2. Miercuri şi Vineri, mîncare odată în zi, după orele 16;
3. Acatistul ACOPERĂMÎINTUL MAICII DOMNULUI timp de 40 de zile, căci spune în el: “Bucură-Te Ceea ce iei în atotputernicile Tale mîini pe cei părăsiţi de doctori !”
4. Rugăciunea: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluişete-mă pe mine, păcătosul !” o zice atît bolnavul, cît şi cei ce-l ajută, de nu poate bolnavul, fac pentru el rînduiala cei sănătoşi.
5. De 7 ori rînduiala Sfîntului Maslu;
6. Milostenie la săraci, după putere.

Pentru cei pătimaşi: beţie, curvie, ucidere şi alte patimi, nu-i pomenim la Sfînta Liturghie, dar facem Psaltirea, care-i ajută să scape din aceste păcate.

Pentru MORŢI: din ziua morţii trebuie puşi la Liturghie timp de 40 de zile, este vremea cînd sufletul merge prin Rai şi prin Iad, iar a 40-a zi se duce la Tronul lui Hristos, la Judecata Particulară. Liturghiile îi ajută foarte mult, 40 Liturghii  = 1 Sărindar. PARASTASELE îi ajută mult, la 3 zile, la 40 de zile, la 6 luni, la 1 an şi aşa mai departe şi MILOSTENIA din cea avut mortul îi ajută foarte mult, s-o facă şi din ceea ce au cei ai casei.

Ce rugăciuni vom face în fiecare zi ?
Rugăciunile dimineţii şi ale serii în primul rînd. Apoi, în fiecare dimineaţă se zice unul din Acatistele Maicii Domnului, zilnic, seara vom face Paraclisul Maicii Domnului. Cele mai lungi mîini sunt cele ce ajung pînă la cer – RUGĂCIUNEA;

Luni: Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, Canon către Îngerul păzitor, Canon de rugăciune către Puterile Cereşti.
Marţi: Acatistul Sfîntului Ioan Botezătorul şi al Sfîntului Antonie cel Mare.
Miercuri: Acatist către Maica Domnului unul din cele 3.
Joi: Acatistul Sfîntului Apostol Petru şi Pavel şi al Sfîntului Nicolae.
Vineri: Acatistul Sfintei Cruci.
Sîmbătă: Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos
Duminică: Acatistul Sfintei Treimi.

În fiecare zi se ţine această rînduială, iar de va cădea în acea zi şi un sfînt ce are Acatistul său, se face pe lînga Acatistul zilei şi Acatistul sfîntului zilei.

De la Sfintele Paşti pînă la Înălţarea Domnului se face Acatistul Sfintei Învieri zilnic, pe lîngă Acatistele zilelor respective. De la Înălţare la Rusalii se face zilnic Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. În postul Adormirii se face zilnic Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi la fel în fiecare post, al cărui sfînt este postul, al aceluia se face zilnic Acatistul. Creştinii, de nu vor ţinea cele 4 posturi de peste an şi Miercurile şi Vinerile, nu sunt creştini. De nu ţinem acest post Apostolic, alt post este zadarnic. Miercurile şi Vinerile de peste an sunt zile de post, cine poate mănîncă numai odată pe zi, cine vrea, fără ulei, cei bolnavi mănîncă de 3 ori pe zi de post. Lunea se ţine post pentru sănătate şi pentru Îngerul păzitor.

Postul RĂSTIGNIRII, ţine din Joia cea mare pînă în ziua de Paşti, cînd nu se mănîncă nimic, iar în ziua de Paşti te Spovedeşti şi Împărtăşeşti. Prima săptămînă din Postul Paştilor, Luni şi Marţi nu se mănîncă nimic, iar Miercuri Spovedanie şi Impartasanie, la fel şi în Săptămîna Patimilor. Sînt călugări ce nu mănîncă nimic de la Florii la Paşti. Pentru bolnavi gravi se ţine Postul lui Hristos de 10 zile, de la Înălţare la Rusalii. Orice post se începe cu Spovedanie şi Împărtăşanie şi se termină tot cu aceasta. Nu se posteşte Marţea şi Sîmbăta, numai în cele 4 posturi. Cine ţine alte posturi şi nu le ţine pe acestea rînduite de Sfinţii Apostoli şi biserică posteste în zadar.

de Arhimandrit CLEOPA ILIE

 1. Mariana Vass says:

  Va iubesc si va doresc, tuturor, LUMINA SI DRAGOSTE! Parintele Arsenie are grija de noi mai mult decat ne putem imagina, Maicuta Domnului se roaga pentru noi, Treimea Sfanta ne vrea ACASA!
  Sa nu lasam gandurile negre sa ne inunde sufletele, sa ne distruga DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE. ORTODOXIA NOASTRA ASTEAPTA, ne asteapta! Descopera Ortodoxia tineri din familii adventise de cateva generatii, preoti catolici, sa ne rugam neincetat pentru toti oameni! Prin rugaciune dovedim ca avem DRAGOSTE si ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne va gasi cu inimile pline de el!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  Din învăţăturile Sfântului Părinte Arsenie Boca

  “Citeste asimiland, nu simplu citind – ca nu-i vorba de-a implini o norma, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citeste traind, nu memorizand. A citi traind, bucurandu-te de frumusetea unei idei, te construieste constient si subconstient, iar timpul scoate cele sadite acolo asa, candva, ca p…e ale tale. Ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ce ai citit aceea iti apartine cu adevarat; aceea ai asimilat. Deci nu te indrum de-a citi ca sa-ti incarci memoria, aceasta e bibliografie si slava desarta; ci de a creste sufletul si pe aripile artei mantuirii.”

  Rugaciuni
  Parintele Arsenie Boca

  Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

  Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

  Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.

  Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.

  Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

  Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.Amin.Amin!

 2. De la PASTI pana la Inaltare se face Acatistul Invierii sau Acatistul Sfintelor Pasti ? In unele locuri am citit ca se face Acatistul Sfintelor Pasti, aici vad ca se face Acatistul Invierii. Cum e de fapt ?

  • Eu din invataturile parintilor nostri duhovnici stiu ca se citeste Acatistul Invierii.
   Acatistul Sfintelor Pasti vine ca o “completare” la buchetul de acatiste. Deci nu socotesc nimic rau in al citi.
   Amandoua acatiste vorbesc despre acelasi lucru asa ca e bun ce citit oricare dintre ele.

   Doamne ajuta!

 3. IOVANOV says:

  Multumesc pentru articol !

  Domnul sa va ajute in continuare !

  off topic !

  multumesc si pentru comentariul Marianei Vass foarte util de asemenea

 4. loredana cornea says:

  Doamne ajuta,

  Am vazut ca sunt multi oameni in partea dreapta a paginii care au nevoie de ajutor, in special medical. Cred ca ar fi o posibilitate sa se trateze gratuit.
  Locuiesc in Franta de aproape doi ani si exista un ajutor pentru straini.
  Se numeste “Aide medicale” si acopera 100% cheltuielile medicale ale unui strain, dar nu toate spitalele il accepta (aici nu stiu inca detalii), dar probabil ar trebui contactat spitalul inainte pentru a afla acest lucru.
  Pentru a obtine un “Aide Medicale” trebuie doar buletinul sau pasaportul, o cerere si o dovada ca persoana respectiva locuieste in Franta de cel putin 3 luni. Dovada nu e greu de obtinut, chiar si pentru cei care nu locuiesc in Franta. Exista institutii legale, un fel de case de adapost, care te pot atasa adresei lor. O alta metoda este sa primesti o declaratie din partea unui locatar/proprietar/cineva care are domiciliul in Franta, numita “declaration d’hebergement”, prin care sa spuna ca stai cu el/ea in casa, o semneaza si gata. Raspunsul la cerere vine in aprox 2 luni, exista si posibilitate sa nu accepte sa-l elibereze daca ceva le pare dubios, dar in general se poate primi. Iar persoane cu asigurare de sanatate in Franta care sa dea o astfel de declaratie sunt o gramada (cei din parohia Sainte Genevieve et Parascheve de la Saint Sulpice sigur vor putea ajuta din acest punct de vedere). daca cineva e interesat, sa ma contacteze pe mail: loredana_m1986@yahoo.com

 5. camelia says:

  Doamne ajuta!
  Ce Acatiste cu semnificatie importanta pentru Saptamana Patimilor poate citi un crestin in aceasta perioada?

  multumesc

 6. Doamne ajuta!

  “Pentru cei pătimaşi: beţie, curvie, ucidere şi alte patimi, nu-i pomenim la Sfînta Liturghie, dar facem Psaltirea, care-i ajută să scape din aceste păcate.”

  Cum sa facem Psaltirea? mai multe detalii daca se poate.Si de ce nu se pomenesc la Sfanta Liturghie?
  Multumesc.
  Doamne ajuta!

  • Hristos a Inviat Elena!

   Asa a randuit Biserica prin sfintii sai slujitori. Eu nu sunt preot ca sa va dau o explicatie “logica”. Lucrul acesta il puteti afla de la preot. Daca imi puneti aceasta intrebare este de inteles ca nu ati intrebat la preot… oare nu este el cel mai in masura, care a fost randuit ca fiind preot in biserica, sa va dea acest raspuns? De aceea va indemn cu caldura: veniti la Sfanta Biserica mai des si cu toata increderea, spovediti-va si dvs. mai des si lucrurile din familie se vor indrepta.

   Nota: un rapuns ar cum ca cei care au aceste patimi, fiind foarte grele, in sensul ca nu se pot lasa usor de ele, trebuiesc a se face rugaciuni separate pentru ei. Iar Psaltirea Proorocului David se stie ca fiind una care alunga diavolii (implicit patimile care nu sunt altceva decat diavoli care stapanesc sufletul omului).
   – Nu se pot pune la Sf. Liturghie pentru ca preotul scoate particele (adica mici firimituri din litie [litia – acea paine mica si rotunda ce are inscriptionata monograma: IC.XC NI.KA = Iisus Hristos Biruitorul]) adica acele mici firimitura, preotul pomeneste numele crestinului de pe pomelnicul care il aduce persoana la Sfantul Atar. Cum sa poata fi pomenit cineva, avand patimi grele, acolo direct pus pe Sfantul Disc si apoi sfintit in Taina Epiclezei (adica atunci cand se sfintesc Sfintele Daruri si preotul spune: Luati mancati acesta este Trupul Meu, Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele meu…) din moment ce el este plin de patimi? De aceea este nevoie de o curatire prin oprirea de la pacat a persoanei respective ca pe urma sa poata fi pomenit.

   Maica Domnului sa va ajute!

 7. slaurnt says:

  draga Elena roaga-te pentru cel patimas mult si arata-i prin purtarea ta ce bine e fara patima,si psaltirea ajuta

 8. laurnt says:

  Vasile ca un om care am trecut prin asta cu mare greu iti spun ca este o singura solutie,,Muuulta rugaciune si fara a fi citita ci din aia din suflet si multe pricesne sa canti,

 9. Mogoșanu Haralambie-Sevastian says:

  Doamne ajută!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Patima Domnului – O sută de ani de la nașterea Părintelui Cleopa Ilie | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ - [...] Posted by Călăuză Ortodoxă on Apr 10, 2012 in Calauza, Mari Duhovnici | 0 comments …

Leave a Reply