porno

subscribe: Posts | Comments | Email

Predica la Duminica a 3-a dupa Pasti – a Mironositelor

0 comments
Predica la Duminica a 3-a dupa Pasti – a Mironositelor

Azi, în Duminica a 3-a dupa Pasti, e o Evanghelie deosebita[1]. N-are vreo idee noua. Mântuitorul lipseste din ea; lipsesc Apostolii. Lipseste cuvântul Domnului chiar.

Dar totusi, ce este? Sunt roadele propovaduirii Domnului: câteva femei, Maria Magdalena, Maria lui Iacob si Salomeea, ducând mir de mult pret – dragostea pentru Iisus, pe Care-L stiau în mormânt – ca recunostinta pentru învierea lor din pacat.


Erau clipe de groaza, în care orice îndrazneala, orice manifestare în legatura cu Iisus se putea pedepsi cu moartea. Chiar unul dintre ucenicii Lui se lepadase cu juramânt ca nici nu L-a cunoscut pe Iisus.

Parea, pentru o clipa, ca s-a terminat cu crestinismul. Prigoana începuse.

Dar vine îndrazneala de unde nimeni n-ar fi banuit: de la niste femei. Acestea sunt mironositele – purtatoarele de mir – care au ridicat primele steagul crestinismului, vestind învierea Domnului.

Faptul Învierii Domnului a frânt toata potrivnicia, a înlaturat toata îngrozirea din calea lor. Ele iubeau pe Iisus fiindca El le-a ridicat la o noua conceptie asupra vietii. Aceasta le-a adus pe urmele Lui. Iar El le-a facut primele vestitoare ale învierii.

Prin rugaciunile Sfintei Elena, s-a încrestinat Constantin cel Mare si imperiul roman. Prin rugaciunile Clotildei[2] s-a încrestinat Claudius si poporul francilor. Prin rugaciunile Noemiei s-a încrestinat Iberia (Spania).

Tot acum se cuvine sa le pomenim si pe evlavioasele femei: Macrina, bunica si Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare; Antuza, mama Sfântului Ioan Gura de Aur; Monica, mama Sfântului Augustin.


Mironositele…

Ce-au cunoscut ele în Iisus?
Iubirea divina, care le-a purificat viata, le-a înviat sufletul, le-a transfigurat existenta. O iubire care strabate în adâncuri, care rascoleste toata fiinta, care creeaza din nou.

Aceasta iubire a crescut si în sufletul lor. Aceasta iubire le-a facut din femei slabe, fricoase, mai tari decât toate potrivniciile lumii, le-a facut mai tari decât moartea, de care nu se mai temeau.

La aceste însusiri duce Iisus pe oricine se întâlneste cu El. Aceste însusiri sunt ceea ce fac pe omul nou, renascut din Dumnezeu, un vestitor al învierii.

Femeile au fost învrednicite de Dumnezeu sa fie primele vestitoare ale învierii lui Iisus, ale nasterii din nou a omului; si au corespuns.

Marturie mai tare, de-a lungul veacurilor, stau toate Sfintele fecioare, care si-au închinat viata lui Iisus; stau marturie toate Mucenitele care L-au marturisit prin suferinta si moarte – si ce le-ar fi îndemnat la acestea, daca nu iubirea ce-o aveau pentru Iisus, care-ti da bucurie când firea te-ar speria de chinuri.

Stau marturie a învierii toate mamele crestine care au adus pe lume copii, care au devenit stâlpi ai Bisericii lui Hristos, mucenici ai crestinatatii, suflete de eroi si sfinti.

Note:
[1] Marcu 16, 1-2; Luca 23, 55-56; 24, 1
[2] Clotilda – Regina a francilor (c. 475-545), fiica lui Childeric I si sotia lui Clovis I, a contribuit  la crestinarea sotului ei si a francilor.

(extrase din: Rostul Incercarilor – Ierom. Arsenie Boca, Ed. Pelerinul – Iasi 2004)

Leave a Reply